torsdag 12 september 2013

Sommarens varmaste dag. (Den 11:te september)



Vi hade klockan på ringning denna morgon för att komma i god tid till Circle lines avgång kl 10. Circle line erbjuder rundturer med båt och vi tänkte ta ett varv runt hela Manhattan. Vi hade sett på nyheterna att det skulle bli varmt så det kunde vara skönt att komma ut på sjön lite. Redan när vi lämnade hotellet runt halv 9 på morgonen var det kvavt och fuktigt. Vi tog tunnelbana till 42:a gatan och fick gå i rask takt i ca 20 minuter till piren där båtarna går. På vägen slank vi också in och köpte en varsin bagle. Det var ingen kö till biljettluckan när vi väl kom fram så det gick smidigt med ombordgång och alltsammans. Bra platser fick vi också uppe på soldäck. Vi var redan genomblöta av svett efter vår raska promenad och här satt vi nu i ett brännande soldis med en halvtimme kvar innan avgång. Vi hade försett oss med vatten så det gick ingen nöd på oss med det var underbart när båten lade ut från kaj och det började fläkta.Turen går söderut längs Hudson river, ut till frihetsgudinnan och sedan norrut längs East river för att sedan runda Manhattan i norr via Harlem river. Därefter söderut igen tillbaka till kaj. Turen tar närmare tre timmar men är värd att ta. En guide berättar vad man passerar och man får en bra överblick över Manhattan. New York är USAs största stad med avseende på antal invånare. Manhattan självt, utan de övriga stadsdelarna, är störst. Om Brooklyn varit en egen stad skulle den hamna på fjärde plats av USAs största städer och Queens skulle hamna på femte.
När vi kom iland tog vi en buss in till 42:a gatan och sedan tunnelbana ner till Prince street. Vi skulle gå en tur i Greenwich village idag. Vi gick Bleeker street västerut till en pizzeria jag hört talas om på svensk TV.Kesté heter den och serverar utsökta stenungsbakade pizzor. Jag tog en som var dubbel. Först en vanlig pizza med mozzarella och salami. Ovanpå den fyllningen lade man en deg till med tomat, skinka, kronärtskocka och mozzarella. Vi åt så vi nästan storknade.Vi släntrade sedan iväg till Washington square park där vi la oss i skuggan en stund.Vi slumrade till båda två.Det fanns ett gäng av New Yorks nyfikna ekorrar i denna park också. Vi gick till Caffe Reggio och tog en varsin ”Iced cappucino” innan vårt planerade möte med Daniel, författaren till böckerna ”Ett annat New York” och ”Ett annat San Fransisco”. Daniel har också en blogg där jag ständigt hittar tips. Bloggen hittar ni här. Vi skulle träffa honom kl 18 vid pir 11 där IKEA-färjan går. Daniel kom på utsatt tid tillsammans med en svensk kamrat med samma namn.Efter överfarten promenerade vi från IKEA in mot de mera levande delarna av Red Hook.Red Hook är ”hett” i New York nu.Gamla lagerlokaler i det forna hamnområdet som stått mer eller mindre tomma i många år, börjar tas i anspråk för andra verksamheter nu. Under en mellanperiod har flera av lokalerna tjänat som fabriker för att framställa crack och andra syntetiska drogen men den tiden är över. Det har varit ett otrevligt område i och med detta men nu är allt fridfullt och stilla. Vi käkade lobster rolls på ”Red Hook Lobster pound”.Daniel och Daniel. Författardaniel till höger. Vi gick sedan ut på en pir och såg två ljuspelare upp mot himlen.Det är en minnesdag för offren från den 11:te september 2001 idag. Vi gick sedan till en trevlig pub med namnet ”Sunny’s”, i Daniels ögon New Yorks bästa.Puben nyöppnade förra veckan efter omfattande renovering sedan stormen Sandy när vatten stod drygt en meter upp på väggarna där. Det var verkligen ett fint ställe. Det såg trots renovering ut som om det stått orört sedan 1920-talet då det öppnade. Red Hook kan rekommenderas för att få en annan bild av New York än det glittrande Manhattan. Efter någon öl tog vi bussen till en tunnelbaneknut på Brooklyn. Vi skildes där för denna gång och jag och Lina tog tunnelbanan hem. På vägen från tunnelbanan till hotellet hittade Lina en liten verksamhet som sålde frusen yoghurt. Man gick in och tog en mugg, fyllde den med yoghurt och sedan tog man topping i form av strössel och såser. 
Här yoghurtpumparna som man själv manövrerade. 
Det hela vägdes på våg och man betalade för vikten. Det fanns ca 20 olika sorters yoghurtar och ett 20-tal sorter toppingar att välja på. Vi somnade sedan gott efter, enligt Daniel, sommarens varmaste dag.

21 961 steg denna dag då temperaturen kom upp till mellan 35 och 40 grader i skuggan.

2 kommentarer:

  1. Circleline turen är underbar! Synd bara att jag missade att de hade bar!!!!!! Härligt att följa er Eddie och Lina!

    SvaraRadera
  2. Tack Per! Resan har varit fantastisk, Eddie och jag har haft jätte roligt. Jag vill till New York fler gånger....

    SvaraRadera